Czujniki pt100 w przemyśle spożywczym

Przemysł spożywczy musi bardzo dbać o temperaturę swoich produktów. Muszą być one odpowiednio przechowywane, większość z nich wymaga niskiej temperatury, bo jak wiadomo w chłodzie produkty się nie psują, a w wysokiej temperaturze mogą pleśnieć, gnić, rozpływać się, rozmiękać.

Czujniki pt100 wykorzystywane są również w przemyśle spożywczym

czujnikCiężko jest utrzymać odpowiednią temperaturę, szczególnie na linii produkcyjnej. Maszyny się nagrzewają i oddają ciepło do powietrza, które nagrzewa produkty. Z tego powodu tak ważne są czujniki pt100. To one mierzą np. temperaturę produktów, więc wiedzą, czy nie są narażone na zbyt wysokie temperatury, nie są za bardzo pasteryzowane, albo za bardzo mrożone. Czujniki temperatury powinny być zainstalowane w każdym zakładzie zajmującym się przetwórstwem spożywczym. Dzięki nim zawsze mamy stałą kontrolę nad temperaturą i jesteśmy informowani o ewentualnych nieprawidłowościach z nią związanych. To pozwala nam również unikać awarii systemów, bo nagrzane termoelementy sugerują, że z maszynami dzieje się coś złego. Gdzie można umieścić czujniki temperatury w fabryce zajmującej się branżą spożywczą? Mogą być one w chłodniach np. gdzie przechowuje się mrożonki, w suszarniach np. tytoniu, w kotłach służących do pasteryzacji np. mleka, czy w maszynach przygotowujących gotowe potraw np. zupy do podgrzania, czy dania obiadowe do mikrofalówki. Automatyka przemysłowa jest niezbędna w takim zakładzie. Dzięki niej wszystko jest mechaniczne, zautomatyzowane i nie musimy pilnować linii produkcyjnej na każdym jej etapie, wystarczy, ze będziemy monitorować termopary, sterowniki i regulatory temperatury.

To pozwala zaoszczędzić nam mnóstwo czasu, i nie musimy angażować tylu osób do pilnowania produkcji. Oszczędność czasu zawsze jest dobra dla firmy, bo dzięki niej możemy zająć się innymi sprawami, a termopary zostawić w spokoju.