Niedrogie masło migdałowe

Osoby odżywiające się zdrowo, z pewnością doskonale znają smak orzechów i regularnie je spożywają. Choć są one małe i niepozorne, to stanową potężną dawkę witamin, minerałów i także kalorii, gdyż w stu gramach mają ich aż około sześćset.

Jakie zastosowanie mają masła migdałowe?

masło migdałowe w atrakcyjnej cenieZ powodzeniem migdały można połączyć z grupą orzechów, gdyż mają bardzo podobne wartości odżywcze, choć orzechami nie są. Migdały są nasionami owoców migdałowca zwyczajnego, które można spożywać na surowo lub przetworzyć, na przykład do postaci masła. Są one cennym źródłem magnezu, wapnia i potasu, a do tego mają duże ilości witaminy A i E. Należy też nadmienić, że migdały zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Ich regularne spożywanie przyczynia się do poprawy ogólnego stanu zdrowia, gdyż wpływa na skórę, włosy, paznokcie czy też pracę mózgu. Masło migdałowe w atrakcyjnej cenie kupimy w wielu sklepach spożywczych, ale także w ekologicznych. Przed zakupem jedynie trzeba sprawdzać etykietę ze składem, ponieważ niektórzy producenci dodają do nich niepotrzebne składniki w postaci cukru czy soli. Naturalne masło migdałowe idealnie zastąpi klasyczne masła czekoladowe, których jest pełno w sklepach, a mają bardzo długi skład. Jeżeli mamy dzieci, to z pewnością jego smak przypadnie im do gustu. Doświadczone kucharki, dodają masło orzechowe do różnych zup warzywnych, aby nadać im nieco słodyczy, jak w przypadku zupy dyniowej, z którą świetnie się komponuje.

Kupne masło migdałowe będzie kosztować około trzydzieści – czterdzieści złotych za słoiczek dwustumililitrowy, zatem dość dużo. Jeżeli kupimy migdały na kilogramy i sami je zmielimy w blenderze, to jego cena wyjdzie nam znacznie niżej, a do tego będziemy mieli kontrolę nad składem.