Pomocne wagodzielarki do chleba

Zawsze podziwiałam naszych piekarzy w piekarni za ich ciężką pracę. Ja na szczęście zajmowałam się tylko sprzedażą, ale widziałam na czym polega ich praca i byłam pełna uznania. Musieli sami wyrabiać ciasto i jeszcze odpowiednio je wydzielać na chleb lub inne wyroby. Zastanawiałam się jak to robią, że dobrze odmierzą ile produktu jest potrzebne na dany wyrób.

Łatwość wypieku z wagodzielarką

wagodzielarki do chlebaOkazało się, że wkrótce miałam okazję przekonać się, że wcale nie podoba im się fakt ręcznego dzielenia ciasta. Trzeba było stracić na to dużo czasu i być bardzo dokładnym. Wkrótce zaczęli debatować o jakimś usprawnieniu ich pracy. Uznano, że trzeba zakupić wagodzielarki do chleba ponieważ ręczna robota jest niezwykle czasochłonna i męcząca. Zastanawiałam się jak takie urządzenie działa i na czym polega. Byłam bardzo ciekawa, więc jak tylko dotarło, od razu poszłam przyjrzeć się jego obsłudze. Mężczyźni już zajęli się obsługą. Testowali różne opcje i przyciski. Wszystko polegało na tym, aby umieścić ciasto w wagodzielarce i zaznaczyć na kawałki o jakiej masie ma dzielić. Można było ustalić sobie dowolną gramaturę. Wszyscy myśleli, czy takie urządzenie nie zepsuje struktury ciasta, jednak okazało się, że to profesjonalny sprzęt który wyposażony jest w specjalne, delikatne narzędzia. Urządzenie samo posypywało mąkę i nie zużywało dużo oleju. Pracowało niezwykle cicho i nikomu nie przeszkadzało. Alarmem informowało nas, że trzeba dolać oleju.

Zakup tej maszyny usprawnił pracę piekarzy. Nie musieli już tak się męczyć. Z przyjemnością patrzyłam, jak urządzenie pracuje, jak wkłada się do niego ciasto, a później wychodzą z tego ładne kuleczki o odpowiedniej wadze. Cieszyłam się, że teraz są takie innowacje ułatwiające innym pracę, bo po co się przemęczać, gdy maszyna może nas wyręczyć.