Pomysły na wykorzystanie orzechów laskowych

Zdrowe ciasta i desery nie muszą być nudne i niesmaczne. Moda na zdrowe wegańskie i bezglutenowe ciasta ostatnio „atakuje” nas z każdej strony. I bardzo dobrze! Nie powinniśmy odbierać sobie przyjemności z jedzenia ulubionych produktów – wystarczy umieć stworzyć z nich coś zdrowego. Na przykład orzechowe desery, które zasmakują każdemu.

Co można zrobić z orzechów?

zdrowe orzechy laskoweOrzechy należą do grupy produktów zdrowych i potrzebnych w diecie człowieka. Dostarczają nam zdrowych tłuszczy i są zalecane szczególnie dzieciom i osobom, które wykonują tak zwaną „pracę umysłową”. Dobrze wpływają na rozwój mózgu, dlatego polecane są dzieciom w okresie dorastania. Są natomiast wysokokaloryczne, dlatego należy kontrolować spożytą ilość. Można łatwo obliczyć dzienne zapotrzebowanie na orzechy dla danej grupy wiekowej, zerkając na etykietę orzechowych produktów, na przykład masła orzechowego czy kremów. Garść orzechów włoskich czy brazylijskich dziennie to dobra dawka zdrowych tłuszczy. Zdrowe orzechy laskowe to świetna baza do domowego kremu czekoladowego. Wystarczy upiec orzechy laskowe, dodać banan oraz kakao, opcjonalnie kilka daktyli lub awokado dla kremowej konsystencji i mamy gotowy domowy, zdrowy krem do smarowania pieczywa czy deserów. Zdrowe orzechy laskowe to źródło nie tylko tłuszczy, ale i witaminy E, która jest polecana szczególnie osobom, które starają się o dziecko. Witamina ta jest bowiem znana jako ta, która podnosi płodność. Orzechy te są też źródłem wapnia, potasu i magnezu.

Jak widać orzechy laskowe mają wiele wartości odżywczych. Można je wykorzystać jako dodatek do sałatek i deserów typu ciasta, ciasteczka czy kremy. Nie są też drogie – orzechy laskowe to jedne z tańszych orzechów, dlatego tym bardziej każdy powinien wprowadzić je do swojej codziennej diety.