Wydajna lada chłodnicza

 

Rynek produktów spożywczych jest szczególnie wrażliwy jeżeli chodzi o sposób przechowywania i magazynowania. Szczególnie dotyczy to świeżych produktów, których data ważności jest dość krótka lub żywności, która jest mrożona.

Jak są wykorzystywane lady chłodnicze?

lada chłodniczaJeżeli żywność jest niewłaściwie przechowywana, to szybko gromadzą się w niej niebezpieczne bakterie i zarazki, które mogą zagrażać naszemu zdrowiu. Dlatego też sanepid przeprowadza częste kontrole warunków, w jakich są przechowywane warzywa, owoce, mięso czy nabiał. W sklepach przeważnie produkty świeże znajdują się w specjalnych ladach, które służą jako miejsce do ekspozycji, ale także chłodnia. Surowe mięso nie może przebywać poza lodówką dłużej niż kilka minut, bo może się to odbić na jego jakości. Dlatego lada chłodnicza jest konieczna w sklepie mięsnym. Dostępne są jej różne modele i wielkości. Lada może mieć dowolną długość, ponieważ jej składowe elementy mają charakter modułowy. Lady chłodnicze od strony frontowej są całe przeszklone, aby chronić przechowywany w niej towar przed uszkodzeniem lub zabrudzeniem. Natomiast od drugiej strony mają drzwi, dzięki który wewnątrz jest zachowana odpowiednia szczelność, umożliwiająca utrzymanie niskiej temperatury. Wewnątrz lady są jedynie stalowe elementy, ponieważ mogą one być bezpiecznie stosowane w kontakcie z żywnością. Ponadto można je łatwo i szybko umyć i zdezynfekować. Są także wyposażone w agregaty chłodnicze, które służą do ustawiania i utrzymywania określonej temperatury.

W ladach chłodniczych może panować temperatura w zakresie od dziesięciu do nawet jednego stopnia, więc można ją dowolnie dopasować do rodzaju przechowywanego w niej asortymentu. W takich urządzeniach trzymany jest nabiał, mięso czy wędliny.