Zdrowe bułki bez glutenu

Pieczywo jest dla wielu osób jednym z podstawowych produktów spożywczych, które zawsze są w domu. Jedni je kupują, a inni samodzielnie pieką, gdyż nie jest to skomplikowane zadanie. Do wybory mają chleb lub różnego rodzaju bułki.

Z czego są zrobione bułeczki bezglutenowe?

najlepsze bułki bezglutenoweBez wątpienia każdy z nas spożywa pieczywo pod różnymi postaciami, gdyż jest ono jednym z najtańszych i podstawowych produktów spożywczych. Kupimy je w każdej piekarni, a nawet w sklepie spożywczym. Jednakże najczęściej są to najzwyklejsze pszenne wypieki, które są mało wartościowe i ubogie w cenne składniki mineralne. Dla osób chorych na celiakię czy też cierpiących na nietolerancję glutenu, takie bułki są niedozwolone, ze względu na mąkę pszenną. Na szczęście jest dla nich alternatywa i są to najlepsze bułki bezglutenowe, które coraz częściej można znaleźć na rynku. Najczęściej sprzedawane są na rynku bułki kukurydziane, gryczane, jaglane czy mieszane. Dla osób, które chcą je samodzielnie przygotować, dostępne są specjalne mieszanki mąk bezglutenowych, do których wystarczy dodać wodę, olej, drożdże i przyprawy. Zaletą bułek bezglutenowych jest ich wysoka wartość odżywcza oraz zawartości witamin i minerałów, ze względu na zastosowany rodzaj mąki. Ponadto tego rodzaju wypieki są często dekorowane różnego rodzaju nasionami, pestkami, dzięki czemu są jeszcze bardziej wartościowe. Ze względu na cenę mąki bezglutenowej, bułki oraz pieczywo jest znacznie droższe od pszennych. Za bułkę bezglutenową trzeba dziś zapłacić około złoty pięćdziesiąt.

Na rynku możemy znaleźć świeże bułki bezglutenowe, ale też pakowane hermetycznie po kilka sztuk. Przeważnie do ich wykonania są wykorzystywane drożdże, ale może też być proszek do pieczenia lub soda oczyszczona, w zależności od przepisu.